Meer info

Vincent Callebaut: Vruchtbare steden tegenover de technologische uitdagingen van de 21ste eeuwe

Vruchtbare steden tegenover de technologische uitdagingen van de 21ste eeuwe

Vincent Callebaut
Architect

De 42-jarige architect die zijn diploma behaalde aan het Brussels Instituut voor architectuur, kan prat gaan op tal van prijzen en een ongebreidelde verbeelding. Van zijn duurzame wolkenkrabber tot drijvende steden, een antivervuilingsschip en een verticale boerderij in New York, via een amfibietuin of volledig autonome waterstad… zijn spectaculaire projecten schetsen de contouren van de steden van morgen.
Welkom in de futuristische wereld van Vincent Callebaut die oorspronkelijk afkomstig is uit La Louvière en een pioniersrol speelt in de eco-architectuur: hij is beslist een architect om in het oog te houden!

Zijn perfectste werk is een enorme spiraalvormige toren, naar de beeltenis van de dubbele DNA-helix. Die staat in Taipei en is uniek in de wereld. Hij won het project na een wedstrijd tegen de twee sterarchitecten Zaha Hadid en Norman Foster en werkt al 6 jaar aan dit project. De toren die 120 meter hoog is, zal 45.000 m2 woningen huisvesten. Er komen ook 23.000 planten en bomen, verspreid over spectaculaire terrastuinen. Die zullen via natuurlijke fotosynthese tot 135 ton CO2 per jaar opslaan, om aldus de vervuiling in de stad te neutraliseren.

Het gebouw dat flexibel is als een twijg, moet bestand zijn tegen tyfoons en aardbevingen, Taipei bevindt zich immers op een van de grootste seismische breuklijnen ter wereld.

Onlangs zorgde hij voor heel wat ophef met zijn biomimetisch geïnspireerd project voor de Notre-Dame van Paris. De Stad Parijs heeft hem trouwens gevraagd om haar groene metamorfose tegen 2050 te bedenken.

Vincent Callebaut wordt ingeleid door Laurent Vrijdaghs
Laurent Vrijdaghs is voorzitter van het directiecomité en algemeen directeur van de Regie der Gebouwen. Deze onbekende instelling beheert meer dan 7 miljoen m² gebouwen als vastgoedbeheerder van de federale Staat.
Ze stelt arbeidsomgevingen ter beschikking van de federale overheidsdiensten voor meer dan 70.000 federale ambtenaren. Die kunnen rekenen op een infrastructuur die aangepast is aan hun huidige en toekomstige behoeften.

De missie van deze instelling omvat ook het behoud van het federale architecturale erfgoed. Ze staat onder toezicht van minister Jan Jambon.

Lunchconferentie

55,00€ Inclusief BTW Leden   75,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde niet-leden

Share this Post: