Meer info

Literaire avond met Éric-Emmanuel Schmitt

Waartoe dient literatuur?

Woensdag 23 oktober 18u15
Literaire avond met Éric-Emmanuel Schmitt
Dramaturg en schrijver

Waartoe dient literatuur? Er is altijd wel een Goering die met die vraag opduikt. En het lijkt altijd of hij het antwoord al geeft terwijl hij de vraag stelt (‘Nergens toe’), maar vervolgens wordt hij betrapt terwijl hij bibliotheken leegmaakt en boeken op een hoop gooit om ze te verbranden. Daarna pakt hij de schrijvers aan. ’t Moet dus zijn dat literatuur toch niet zo nutteloos is.
Blijkbaar hebben enkel tirannen en despoten dat begrepen.
(E. E.. Schmitt)

Ter gelegenheid van de verschijning van zijn nieuwe boek ‘Journal d’un amour perdu’ dat op 4 september verschijnt, hebben we de eer om Eric Emmanuel Schmitt te ontvangen voor een uitzonderlijke literaire avond.
In een tiental jaar is deze Frans-Belgische auteur uitgegroeid tot de Franse literaire referentie op de internationale markt. Hij wordt gevierd door de kritiek en aanbeden door het publiek; zijn werk werd zelfs verfilmd. Tegelijk waagde deze woordkunstenaar zich ook met brio aan scenario’s, regie en strips. Hij staat ook zelf op het podium om zijn teksten te brengen of een pianist/sopraan te begeleiden.

Zijn boeken zijn vertaald in 46 talen en uitgegeven met torenhoge oplages. Zijn stukken worden regelmatig opgevoerd in meer dan 50 landen. Eric-Emmanuel Schmitt is een van de meest gelezen en wereldwijd best vertegenwoordigde Franstalige auteurs van het moment.

Hij wordt ook het vaakst bestudeerd op middelbare scholen.

Biografie in een notendop
1980 - 1985: studeert aan de Ecole normale supérieure van Ulm.
1987: verdedigt zijn doctoraatsthesis, gewijd aan Diderot, aan de Sorbonne in Parijs IV.
1991: wordt bekend in het theater dankzij La Nuit de Valognes, zijn eerste grote succes. Hij zal doorgaan op dat elan en wordt een succesvolle dramaturg, met stukken als Le Visiteur, Variations énigmatiques en Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran. Daarna verwerft hij wereldwijd bekendheid als romanschrijver (La Part de l’autre, Oscar et la Dame rose, L’Évangile selon Pilate, enzovoort).
2001: ontvangt de Grand prix de l’Académie française voor al zijn theaterstukken.
2012: De Académie royale de la langue et littérature françaises de Belgique schenkt hem zetel nummer 33, die eerder bezet werd door Colette en Cocteau.
2016: unaniem verkozen als lid van de Goncourt-jury, waar hij couvert nr. 2 krijgt; dat was eerder van Edmonde Charles-Roux, Jules Renard en Sacha Guitry. Hetzelfde jaar werd hij door Koning Filip geridderd tot Commandant van de Orde van de Kroon.

Literair diner

55,00€ Inclusief BTW Leden   65,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde niet-leden

Share this Post: