Meer info

Gunter Pauli


Zakenman, auteur, industrieel en oprichter van Zeri (wat staat voor Zero Emissions Research and Initiatives)


Een einde maken aan de armoede in Afrika. Stoppen met vervuilen. 100 miljoen jobs creëren in tien jaar tijd.
Kortom, de wereld veranderen.

Dat zijn de beloften van de Blue Economy, het economische model dat bedacht werd door een Belg met een atypisch parcours. Centraal in dat model staan begrippen als circulaire economie, biomimetica en Upcycling.

Dankzij innovatie, flexibiliteit en technologie is de doelstelling van het concept glashelder: “Meer doen met wat we al produceren”. De huidige economische bokkensprongen zijn volgens Gunter Pauli een kans om een einde te maken aan onze consumptiegerichte systeem en dat te vervangen door een harmonieuzere maatschappij en een economie die zich zou laten inspireren door de natuurlijke ecosystemen, waarin iedereen een actieve rol speelt.

Door te herontdekken wat de natuur ons te bieden heeft, verwijst de blauwe economie naar een nieuw model dat in staat is aan alle behoeften te beantwoorden en uitzicht biedt op een samenleving zonder werkloosheid, zonder afval die het milieu helpt te regenereren, zodat iedereen toegang krijgt tot geluk.


BIOGRAFIE IN EEN NOTENDOP

1979: Hij maakt kennis met zijn mentor, Aurelio Peccei, de oprichter van de Club van Rome.
1982: Pauli behaalt zijn MBA aan het Insead (Fontainebleau), nadat hij eerder al een diploma in de economie behaalde aan de Loyola-universiteit (Antwerpen).
1987: Hij maakt van Ecover marktleider in de sector van de biologische detergenten.
1992: Pauli laat een emissievrije Ecover-fabriek bouwen in de buurt van Antwerpen.
1993: Nadat hij ontdekt heeft dat de palmolie die Ecover gebruikt, bijdraagt tot de verwoesting van het regenwoud en mee verantwoordelijk is voor de verdwijning van een miljoen hectare oerwoud, verlaat hij het bedrijf.
1994: Pauli trekt zich terug in Japan en helpt mee de Kyoto-conventie voor te bereiden. Hij richt het ZERI (Zero Emission Research Initiative) op, een stichting die zich met de hulp van 3000 wetenschappers toelegt op het onderzoek voor innoverende oplossingen.

Ontmoetingsdiner

55,00€ Inclusief BTW Leden   65,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde niet-leden   44,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde Juniors

Share this Post: