Meer info

Anne Gruwez - “Ni juge ni soumise”

Onderzoeksrechter

Is de onderzoeksrechter de therapeut van onze samenleving?

Is de onderzoeksrechter gedoemd te verdwijnen? Het voortbestaan van de functie staat in elk geval ter discussie. Sommigen willen ze behouden, anderen willen ze afschaffen. Hoe komt dat? En wie weet uiteindelijk wat deze man of vrouw precies doet, behalve als het om financiële misdrijven gaat? Vaak is hij of zij het laatste redmiddel en diegene van wie verwacht wordt dat hij klaarheid zal scheppen. Het is nochtans geen simpele lantaarnopsteker en onder zijn beitel is de waarheid zelden zo mooi als de Apollo van Belvédère…
Onderzoeksrechter Anne Gruwez buigt zich over deze thematiek en zal vervolgens de vragen uit het publiek beantwoorden.
Ze is een kleurrijk personage met een ondeugende glimlach die geen blad voor de mond neemt. Anne Gruwez is de spilfiguur in ‘Ni juge ni soumise’, de documentaire van Jean Libon en Yves Hinant. In februari woonde ze ondanks het sterke verzet van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel toch de Magritte-ceremonie bij: de film won er de prijs voor de beste documentaire.
Een maand later deed ze precies hetzelfde in Parijs, waar ‘Ni juge, ni soumise’ de César voor de beste documentaire kreeg.
Deze conferentie wordt gevolgd door een walking dinner.

Conferentie in het Frans.

Anne Gruwez zal worden ingeleid door Bernard Dewit

Bernard Dewit behaalde een licentie in de rechten aan de Université Catholique de Louvain. Sinds 1978 is hij advocaat aan de balie van Brussel. Hij is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en lid van de Club van Lotharingen. Hij was lid van de Conseil de l’Ordre français des avocats bij de balie van Brussel.
Een van de functies van Bernard Dewit is het voorzitterschap van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel. Hij is lid van de Chinese arbitragecommissie en Algemeen Secretaris van het ‘Europe China OBOR Culture & Tourism Development Committee’. In 2017 mocht hij uit handen van de Chinese Eerste Minister Li Ke Shiang de ‘Friendship Award’ ontvangen. Hij heeft een kantoor in Peking waar hij regelmatig voor zaken naartoe moet.

Activiteit

55,00€ Inclusief BTW Leden   65,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde niet-leden   44,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde Juniors

Share this Post: