Meer info

België op de nieuwe zijderoutes: kans of bedreiging?

Jacques Crahay, Michel Kempeneers & Bernard Piette

Voorzitter 'Union Wallonne des Entreprises, COO Overseas Export - Investment AWEX & General Manager LOGISTICS IN WALLONIA

Het Alibaba-project in Luik, de installatie van Thunder Power in Charleroi, de aankomst in het station in Antwerpen van de eerste trein uit Tangshan, de vestiging van Chinese logistieke operatoren op de luchthaven van Bierset, de officiële opening van een spoorlijn tussen Luik en Zhengzhou,… China maakt duidelijk en resoluut zijn intrede in België.
Deze nieuwe samenwerkingen maken deel uit van een gigantisch infrastructuurproject: het ‘One Belt, One Road’ initiatief dat de wereldwijde handelsroutes tussen Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Europa wil herconfigureren. Aan het roer staat de Chinese overheid die voor haar “nieuwe zijderoutes” een budget van… 1 biljoen dollar wil uittrekken.

Wat onthult dit project over de geopolitieke strategie van China en over zijn relaties met Europa?
Wat zijn op lokaal niveau de directe of indirecte gevolgen van deze nieuwe wegen? Rechtstreekse of onrechtstreekse creatie van nieuwe banen, de ontwikkeling van een economische structuur die de komst van andere bedrijven in de hand werkt, maar ook een explosie van de Belgische productie- en handelssector? Ergens tussen fata morgana en reële ontwikkelingskans worden de nieuwe zijderoutes het gespreksonderwerp van de dag.


Jacques Crahay
Voorzitter van de ‘Union wallonne des Entreprises’

Jacques Crahay, een grote ondernemer die vertrouwd is met sectorverenigingen, is sinds 2018 voorzitter van de Waalse ondernemerswereld. Als CEO van Cosucra, een wereldleider in het veelbelovende domein van plantaardige eiwitten, zal de baas der Waalse bazen de visie van UWE presenteren.

Michel Kempeneers
COO Overseas Export - Investment AWEX

Als Inspecteur-generaal bij het Waals Exportagentschap (Awex) is Michel Kempeneers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de betrekkingen met Azië. Als kenner van de Chinese economie wordt hij regelmatig gevraagd naar zijn mening over kwesties met betrekking tot de Zijderoute.

Bernard Piette
General Manager LOGISTICS IN WALLONIA

Logistics in Wallonia is de Waalse cluster rond concurrentievermogen voor de sectoren Vervoer, Logistiek en Mobiliteit.
Bernard Piette heeft meer dan 25 jaar ervaring in internationale bedrijfsondersteuning.

Lunchconferentie

55,00€ Inclusief BTW Leden   75,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde niet-leden   44,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde Juniors

Share this Post: